Обява - Публично обсъждане на Национална карта за СУ

  11.10.2023 13:18  

В рамките на срока по чл. 48, ал. 2 от Наредбата за планирането на социалните услуги, приета с ПМС № 133/06.04.2021 г., обн., ДВ, бр. 29 от 09.04.2021 г.,  във връзка с чл. 46, ал. 1 в частта за социалните услуги за съответната община, Община Криводол предоставя възможност на заинтересованите лица да се включат в публична дискусия и изразят становища по изготвения  от Агенция социално подпомагане-Анализ на потребностите на национално ниво от социални и интегрирани здравно-социални услуги, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет и Предложението за Национална Карта на социалните услуги.

Въз основа на анализите и предложенията на общините Агенцията за социално подпомагане (АСП) извърши анализ на потребностите на национално ниво от социални и интегрирани здравно-социални услуги, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет, и разработи предложение за Национална карта на социалните услуги.

Настоящият Анализ на потребностите на национално ниво от социални услуги и интегрирани здравно-социални услуги на общинско и областно ниво, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет е изготвен от отделите „Социални услуги за пълнолетни лица“ в Главна дирекция за социално подпомагане и „Социални услуги за деца“ в Дирекция „Закрила на детето“ на Централно управление на АСП в изпълнение на чл. 44 от Наредбата за планиране на социалните услуги, приета с ПМС № 133 от 6.04.2021 г., обн., ДВ, бр. 29 от 9.04.2021 г.

 

Дата на откриване: 11.10.2023 г.

Целева група: всички заинтересовани

Дата на приключване: 09.11.2023 г.

МОТИВИ

 

 

  1. Причини, които налагат публична дискусия относно социалните усуги на общинско ниво, включени в предложението за Национална Карта от социални и интегрирани здравно-социални услуги, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет

Изхождайки от обстоятелството, че националното планиране е в основата за определяне на социалните услуги на ниво община и област, за които ще се осигури изцяло или частично финансиране от държавния бюджет, в Картата следва да се определи и максималния брой потребители на всички социални услуги, за които се осигурява изцяло или частично финансиране от държавния бюджет. Критериите за определяне на услугите и максималният брой потребители в Националната карта на социалните услуги са определени в Наредбата за планирането на социалните услуги (Наредбата), съобразно броя и демографския профил на населението.

2. Цели, които се поставят с приемане на промените

Въз основа на този анализ, предложенията на общините и критериите за определяне на максималния брой на потребителите за всички социални услуги, за които се осигурява изцяло или частично финансиране от държавния бюджет, АСП разработи предложение за първата Национална карта на социалните услуги.

3. Финансови и други средства, необходими за прилагането на документите

Неприложимо!

4. Очаквани резултати от прилагането, включително финансови, ако има такива

Негативните демографски процеси, характерни за България през последните години засягат в голяма степен и община Криводол. Застаряването на населението и непрекъснато увеличаващия се брой на самотните възрастни хора и хора с увреждания, които са социално изолирани, не могат сами да се обгрижват и задоволяват ежедневните си потребности, поражда необходимостта от търсенето на възможности и перспективи за предоставяне на нови услуги, с цел насърчаване на социалното включване и интегриране в обществото на тези групи в неравностойно положение.

5. Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз

Неприложимо!

Приложение:

  1. Анализ на потребностите на национално ниво от социални и интегрирани здравно-социални услуги, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет;
  2. Предложението за Национална Карта на социалните услуги

 

NEW_KARTA

NEW_ANALIZ