Център за настаняване от семеен тип в гр. Криводол

  17.04.2009 06:42  

По препоръка на Държавната агенция за закрила на детето през 2008 год. беше разработен План за закриване на Дома за деца лишени от родителска грижа „Детски свят” в с. Галатин. Общински съвет взе решение за разкриване на нов вид социална услуга – Център за настаняване от семеен тип и отреди този терен за изгражданвето му.
Семейният тип грижа трябва да предоставя възможност за индивидуален подход към детето и баланс между живота в група и вниманието към неговата индивидуалност.


Общата площ, върху която ще се изгради комплекса е 2722 кв. м., ще включва три къщи, всяка с капацитет 14 деца. За реализиране на проекта от Министерство на труда и социалната политика са предоставени 1 100 000 лв.
След приключване на предварителния етап - проектиране, на 16 април 2009 г. в гр. Криводол се постави началото на строителството на Центъра за настаняване от семеен тип. На церемонията присъстваха инж. Николай Иванов – Кмет на Община Криводол, инж. Симеон Савов – Управител на фирмата избрана за изпълнител на проекта - „Монимекс” ЕООД гр. София, арх. Ирина Манаковска - Ръководител на екипа проектирал Центъра – фирма «Сидиарх» ООД гр. София, инж. Игната Станимирова – представител на фирмата изпълняваща строителен надзор „Мултиплекс инженеринг” ЕООД гр. София, г-жа Дафинка Нинова – Директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Враца, г-жа Жана Добриновска – Директор на Общинска служба „Социално подпомагане”, граждани и разбирасе бъдещите обитатели на Центъра - децата от ДДЛРГ „Детски свят”.


След водосвета, отслужен от отец Николай, първата копка направиха инж. Николай Иванов и инж. Симеон Савов.
С песни и танци децата от ДДЛРГ „Детски свят” с. Галатин поздравиха всички присъстващи на събитието. Децата получиха подаръци от фирмата изпълнител на проекта „Монимекс” ЕООД .


Всички вярваме, че до края на тази година ще бъде изграден един модерен комплекс – модел за услуга от европейски тип, който да стане алтернатива на съществуващия дом и да предостави среда, близка до семейната за децата, трайно лишени от възможност да живеят в семейство.